All posts by Webmaster

Comments on Hsiangshan Visitor Center / Norihiko Dan | ArchDaily

Hsiangshan Visitor Center / Norihiko Dan | ArchDaily – The Hsiangshan Visitor Center is spectacular in the way it engages and separates with the earth around it. Like a rock face, pushing up out of the ground, the Hsiangshan Visitor Center has a certain inevitability to it, without falling into banality. With long sweeps of concrete, that twist into openings or sweep out to form vistas to the landscape, the building has a unquestionably contemporary form, yet it doesn't fall into the all to typical foreign object perched in the landscape.

The building is like a continuous field of variation that extends the landscape and focuses it into a building. With its green roofs, the blur between landscape and architecture is further intensified.

Overall, the building is a study in extending the ordinary field and though using the formalisms of the singular, it actually critiques the approach that so many today favor, one of explosive expressionism that favors the object over the field.

Comments on New look at relativity: Electrons can’t exceed the speed of light — thanks to light itself, says biologist

New look at relativity: Electrons can’t exceed the speed of light — thanks to light itself, says biologist – A Cornell Biologist has suggested that it is the viscous nature of ever present protons that act as the limit for why Electrons can't exceed the speed of light.

As suggested in the paper, space is rarely, truly empty, but always contains some intensive structure that determines the capacities of the objects that inhabit it.

Much like how gravity forms the shape and contour of space-time, the Cornell biologist is suggesting that light forms a kind of viscous medium throughout that space.

Fascinating.

Comments on Queensland Courtyard House / Plazibat & Jemmott Architects | ArchDaily

Queensland Courtyard House / Plazibat & Jemmott Architects | ArchDaily – The Queensland Courtyard Houses are row houses with a thoughtful twist. The spatial organization of the house is based around an open alley way that climbs the grade of the site. This opens onto an exterior courtyard near the rear of the building that then becomes the entrance to the interior of the house. This spatial arrangement gives the house a layer often missing from row houses, the exterior and allows for more light and air to penetrate the house. Living in New York City, I see townhouses all the time that are long, dark and narrow feelings. The Queensland Courtyard Houses don't suffer from this problem.

Add in the focus on sustainable, durable construction that at the same time, give the house a materiality beyond a simple contemporary gypsum box and these houses really show off what a row house can be.

Comments on TITUS IN PRINCIPLE « LEBBEUS WOODS

TITUS IN PRINCIPLE « LEBBEUS WOODS – In his discussion of Anthony Titus’s recent work, Lebbeus Woods argues that an architecture of expression stemming from a “personal creative ethos” is what is needed in contemporary architecture. It certainly isn’t a surprise that Wood’s values such an enterprise as his own career can be seen as a manifesto for exactly that theory of practice.

Titus’s work itself are constructive pieces of canvas, wood and paint. Something akin to a painting, but showing also an idea of the process of construction and a situation of site.

While certainly not innovative, like Woods, I admire the complexity and affectation that they invoke with their simple methods. There is a certain ambiguity of purpose that much like Woods work, creates an uncertainty in the viewer.

While I disagree with Woods that personal expressive vision is what the field Architecture needs today, it is hard to deny that such methods hold something worth exploring by at least some of the field.

Comments on TN House / Miyahara Architect Office | ArchDaily

TN House / Miyahara Architect Office | ArchDaily

A house designed for two sisters and their families with busy thoroughfare in the front and overlooking the Tama River. The house is built as two separate dwelling units in the single building, yet a few spaces between can be jointed when the occasion fits. The exterior matches the mostly industrial nature of the surrounding area by using zinc siding and perforated steel sheets.

The project seems to do a good job of addressing the contextual problems of the area as well as the programmatic challenge of separate but connected dwelling units for this extended family.

Saved By: Synthetic Architecture | View Details | Give Thanks

Tags: , , ,

Comments on Footbridge in Maribor / Ja Studio + Tadj-Farzin Studio | ArchDaily

Footbridge in Maribor / Ja Studio + Tadj-Farzin Studio | ArchDaily

This bridge finally convinces me that variation can actually produce an interesting variation of program. This project works because of the context in which it is put. Too often projects like this are too isolated from the context, giving them a superficial feeling despite the convoluted plastic form.

Saved By: Synthetic Architecture | View Details | Give Thanks

Tags: , , ,

Comments on Video: life-altering 3D projection gets splashed on German building

Video: life-altering 3D projection gets splashed on German building – An amazing video projection on the surface of a building that challenges one’s perception of the building’s form and architectural intention. The projection entitled “How it would be, if a house was dreaming” dissolves the very architecture that it is projected on, creating new architectures that shift and change as the video progresses.

Comments on Estação Ciência Cafe / Una Arquitetos | ArchDaily

Estação Ciência Cafe / Una Arquitetos | ArchDaily – This cafe on the Sao Paulo University campus abuts a veranda of a former textile plant that now serves as an exhibition space.

The simple, rectangular steel and glass structures floats above the ground and seems almost parked next to the veranda rather grounded like most buildings. This strong relationship activates the space of the veranda by creating a destination and way station for the busy student.

The cafe itself is glazed on all four sides with a clear glass. The three outside facing sides are shaded with a bris-soleil set between the panes of glass. The interior is organized by a long bar with a few small tables at either end.

The project is amazingly straight forward and simple yet seems create a dynamic and usable space for the everyday needs of the students and faculty of the university. Few buildings can successful address an everyday need without falling into the trappings of overly architectural expression or banal practicality. This cafe avoids both.

Comments on Invisibility cloak could hide buildings from quakes – New Scientist

Invisibility cloak could hide buildings from quakes – New Scientist – The physics behind optical invisibility cloaks that have been gaining so much attention have other possibilities. Scientists at the Fresnel Institute have worked out a potential technology for cloaking buildings from surface waves caused by Earthquakes and Tsunami. The technology uses tuned rings that might end up being installed in the foundations of a building to propagate a wave around the building, leaving the wave virtually untouched. Such a technique might also work for vibration isolators for equipment. The physics can be applied to all sorts of wave phenomenon and are filled with possibilities.

Yet what might this hold for the design of Architecture. Surely the practical implications are big enough but the conceptual ones are interesting too. Too often Architecture is thought to be an expression of some conceptual intent, but what might a building that cloaks intentions, expressions and movement be like. What can the idea of an architecture of the invisible teach us.

Comments on JAPAN – MY TRIP TO BATTLESHIP ISLAND | Vice Magazine

JAPAN – MY TRIP TO BATTLESHIP ISLAND | Vice Magazine – The story of two friends exploring an old coal mining facility on Hashima Island, which is close to the port of Nagaski. The facility was abandoned in the 1970’s and the crumbling buildings are an incredible site. Unlike many other modern ruins, Battleship Island wasn’t devastated by war but only by neglect. The island was once the most densely populated area on earth, but is now only a shell. It is an amazing site.